За нас екскурзии почивки екскурзии и почивки в САЩ и Канада изложения за красота круизни пътувания контакти
  Екскурзии
  Почивки
  Билети
  Училищни пътувания
  Изложения Конгреси


Хотелско настаняване
Agoda настаняване


 ВХОД 
  потребител:
  парола:
вход

Екскурзия в Иран с проф. д-р Иво Панов - кратък вариант

Красотата на Иран
Техеран, Исфахан, Язд, Шираз - Иран

За по-доброто и професионално осведомяване на участниците в пътуването по време на програмата с нас ще бъде и основателят на специалност „Иранистика” в СУ „Св. Климент Охридски” и неин неизменен ръководител – проф. д-р Иво Панов. Той има близо двадесет посещения в Иран – самостоятелни или съвместно със студенти и колеги преподаватели. Проф. Панов превежда за първи път у нас рубаите на Омар Хайям от древни персийски оригинали, превежда на български „Шах-наме” („Книга за царете”) на Абулгасем Фердоуси, превежда и „История славянобългарска” на Паисий Хилендарски на персийски език (последните две в съавторство с Алиреза Пурмохаммад). Освен познавач на езика и нравите на персите, проф. Панов вече 25 години преподава „История и цивилизация на Персия и Иран”.

11.9.2020 - 20.9.2020


1 ден (11.9.2020): Среща на летище София, Терминал 2 с представителя на В. Корект Туроператор. Излитане от летище София.
2 ден (12.9.2020): Техеран
Кацане в Техеран рано сутринта. Посрещане от местния представител. Трансфер до хотела. Освежаване и разходка из Техеран.
Посещение на Двореца Голестан, построен през XVIII век – удивителен комплекс с красива градина и басейни. Голяма част от декорацията е от XIX век, когато местните гаджарски архитекти съчетават традиционния персийски стил със западни и руски елементи. Дворецът е от най-старите постройки в съвременен Техеран и се смята за архитектурен шедьовър от времето на Гаджарската династия.
Следващият обект е Пазарът на Техеран.
Следобеда ще посетим „Националния исторически музей на Иран”, където ще видим впечатляващи находки от 5000 г. пр.н.е. и от по-ново време. Ще се запознаем накратко и с историята на страната.
Ще посетим и „Трезора на националните съкровища” в Техеран, където има удивителна колекция от различни ценни предмети – диаманти, бижута оръжия скиптъри и корони.
Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.
3 ден (13.9.2020): Техеран
Закуска. Денят започва с посещение на прекрасния дворцов комплекс „Саад Абад”. Това е мястото, където е извършена коронацията и сватбените процесии на династията Пахлави, на която принадлежат последните двама шахове на Иран. Сега дворецът е музей с внушителна колекция, в която има включително лични вещи на последните двама ирански монарси. По време на посещението ще видим и специалната галерия на последната иранска шахкиня, побрала предмети на изкуство от XX век.
Ще продължим към пазара „Тажриш” и мавзолея „Емам-заде Салех” – в северната част на Техеран.
Насочваме се към Дарбанд – старо селище в Шамиран. Разположено е на 1700 м надморска височина и е една от началните точки за покоряване на Алборзския масив. Тук има много традиционни кафенета и ресторанти, като ще имаме възможност да обядваме в един от тях.
Продължаваме към моста „Табиат” („Природа”) – пешеходен мост, построен от младата архитектка Лейла Арагхиан, получила специална международна награда за проектирането му. Завършен е през 2014 г. и е дълъг 270 м, като позволява на пешеходците да пресекат булевард „Шахид Модарес” и да се прехвърлят от един парк до друг. Ще се качим на модернистичното съоръжение и ще се насладим на атмосферата и гледката, която то предлага.
Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.
4 ден (14.9.2020): Техеран – Кашан – Исфахан (около 5 часа – 465 км)
Закуска. Отправяме се към гр. Кашан, известен със своя текстил и керамика. Градът е популярен и със своята градина Фин, епицентър на трагични исторически събития, както и с обширния си пазар и с градските хамами (бани).
Градината Фин (UNESCO) е първото място, на което ще се спрем, за да се насладим на впечатляващия персийски архитектурен парков стил с множеството басейни, водоскоци и водни алеи, захранвани с вода от извиращи от пясъците на пустинята карстови извори.
В Кашан се произвежда и продава и един от най-известните местни специалитети - розовата вода.
Обиколката на града ще продължи с посещение на традиционната къща Боруджерди, построена преди около 130 години по време на управлението на Гаджарската династия от известния ирански архитект Устад Али Марям. Собственик е бил Хадж Сейед Хасан Натанзи – известен търговец, който си партнирал основно с търговци от град Боруджерд. Това е причината и къщата да е известна под това име.
Ще имаме време да видим и пазара – огромен комплекс, изпълнен с хамами и джамии. Един от хамамите е превърнат в традиционна чайна, която ще бъде мястото, в което ще можем да си починем от търговията на пазара.
Продължаваме към гр. Исфахан – столица на Сефевидската държава през XVII-ти век, който и до днес си остава един от най-забележителните градове на Иран – с богато озеленяване, нетипично за страните от Изтока, с мощно архитектурно строителство, съчетало в себе си традиционализъм и модернизъм, с постоянно действено присъствие на политическата сцена. Европейци, османци, индийци и китайци посещават града – сърцето на древната Персийска империя. Величието му е вдъхновило създаването на афоризма „Isfahan nesf e jahan” („Исфахан е половината свят”).
Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.
5 ден (15.9.2020): Исфахан
Закуска. Пътешествието продължава към площада „Нагш-е джахан” („Ликът на света”), наричан още „Площада Имам”. Създаден през XVII-ти век и е вторият по големина открит площад в света след Тянанмън в Пекин. На площада се намира Джамията „Шах” от XVII-ти век, сочена като шедьовър на ислямската архитектура и лесно разпознаваема с впечатляващата си облицовка, с купола и минаретата си. Ще посетим и Джамията „Шейх Лотфоллах”, известна като дамската джамия, тъй като е построена за харема на шаха. Прочута с оцветения отвън в светлосиньо купол. Отвътре, в центъра на високия златист свод, слънчевите лъчи огряват опашката на паун, която променя дължината и формата си в зависимост от слънцестоенето. В двореца „Али Капу” ще се възхитим от уникално красивия музикален салон. Ще стъпим на балкона, от който царете от Сефевидската династия са сядали, за да наблюдават състезанията по поло и военните паради, провеждани на площада.
Ще завършим посещението на площада в пазара „Кейсарие”, където има стотици местни занаятчии. Това е чудесно място за закупуване на керамични или емайлирани съдове, бижута и изкусно създадени игри за маса. Следващият обект е Дворецът „Чехел Сотун” („Четиридесетте колони”), разположен сред добре поддържан парк. Пред него е изграден продълговат воден басейн. Построен е от шах Абас II за забавление и приеми на двора. Влизайки през навес, подпрян от 20 високи дървени колони, ще се възхитим на просторната богато украсена зала с фрески, рисунки и мозайка. Залата на огледалата пък спира дъха на посетителите.
В арменския квартал ще вникнем по-надълбоко в историята и културното многообразие на Иран, като ще посетим няколко християнски черкви от XVII-ти век като катедралата „Ванк” с богато украсения интериор и неповторимото препокриване на ислямски и европейски архитектурни елементи.
Ако времето не ни притисне, в Исфахан ще посетим и архитектурния атракцион „Джомбон-е минар” („Люлеещите се минарета”) или Олтара на огъня.
Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.
6 ден (16.9.2020): Исфахан – Наин – Язд (около 4 часа – 315 км)
Закуска. Ще продължим опознаването на града като видим някои вековни елегантни мостове над река Заяндеруд (Раждащата живот). Мостът „Шахрестан” от XIV-ти век например пресъздава големите древноримски акведукти и това е най-старият мост на Иран. Други известни мостове над реката са „Си-о-се пол” (33-те моста) и „Хаджу”. Си-о-се пул има 33 изкусно изградени каменни арки, върху които е стъпил мостът. Те позволяват на водата спокойно да се оттича през пролетта.
В посока към Язд, ще се спрем и в гр. Наин – древен град, чийто корени се откриват в VIII-ми век. Ще посетим „Джамията на Наин” и ще продължим.
Пътешествието продължава към малкия град Мейбод, където от пръв поглед ще забележим поразително еднаквата архитектура на сградите, построени с тухли от непечена глина, но имайки предвид, че е бил част от древните търговски пътища, Мейбод предлага и впечатляващи места за посещение като „Кервансарая”. Построен е в типичен сефевидски стил с веранди, покрити коридори и близо 100 стаи, някои от които днес се използват като майсторски работилници. В местната ледница ще научим за тънкия слой глина и подземните стаи, които позволяват на жителите да имат място за съхранение на храната, дори и при изключително горещото пустинно време, още преди създаването на хладилниците.
Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.
7 ден (17.9.2020): Язд
Закуска. Язд е най-старият постоянно обитаван град в Иран. Неговият силует с минарета и изкусно създадените вятърни кули, които улавят пустинните бризове, за да охлаждат домовете през горещите летни месеци. Язд е също център на иранската Зороастрийска общност. Обиколката ни ще започне от т.н. Кули на мълчанието, ще научим интересни подробности за традицията на тази предшестваща исляма религия. До 1965 година ритуалът по трупополагането се е прилагал, докато не бива забранен от последния ирански монарх.
Във все още действащия Зороастрийски Храм на огъня ще видим вечния огън, за който се смята, че гори непрекъснато от 1500 години насам. Това е важно поклоническо място, в което ще научим нови подробности за „монотеистичния дуализъм” на зороастризма.
На площада „Амир Чакмак” ще се запознаем с впечатляващата „Хусейния” – сборна зала за шиитски церемонии. С трите реда врязани ниши с перфектни пропорции – фасадата е най-фотографираната забележителност в града.
Ще посетим и „Петъчната джамия”, построена през 1324 година, която сега е с едно от най-високите минарета в страната.
Показвайки много други исторически места в Язд и красиви домове, ще насочим вниманието си и към градината „Доулат Абад”. В нея има дълъг басейн, над който хвърлят сянка вековни кипарисови дървета. В единия край е разположен хексагонален павилион от XVIII-ти век с красива стъклена облицовка и елегантна вятърна кула – най-високата в Иран. Ще се озовем сред цъфтящи плодови дървета и красиви декоративни храсти.
Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.
8 ден (18.9.2020): Язд – Шираз (450 км около 5.20 часа)
Закуска. Насочваме се към Шираз.
Първата спирка ще бъде Пасаргад (UNESCO) – първата Ахеменидска столица, както и гробницата на основателя на империята Кир Велики, наречена „Майката на Соломон”. Александър Македонски на два пъти посещава гробницата, за да се поклони пред делото на една велика личност.
Продължаваме към мемориалния комплекс „Нагш-е-Ростам” („Образът на Ростам”), където Дарий и неговите наследници са погребани. Изградено в планински скален масив, това място впечатлява със своите мащаби и няма да разочарова никого дори и след Персепол. Тук ще видим и гробницата на Зороастър – основателят на първата персийска религия – зороастризма.
Специално време отделяме на втората Ахаменидска столица – Тахт-е -Джамшид (Персепол) – архитектурен комплекс, чието строителство започва по време на управлението на Дарий Велики и продължава цели 70 години. В древния свят не е съществувала по-грандиозна столица от Персепол.
Най-респектиращи в нея са величествените останки от монолитно строителство, клиноподобните надписи и релефите, описващи историята на древни владетели, на царе, идвали в Персеполис, за да отдадат своята почит към персийските шахин-шахове (царе на царете).
Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.
9 ден (19.9.2020): Шираз
Закуска. Посещение на джамията „Наср ал-Молк", централната джамия на няколко крачки от пазара „Вакил”. Построена е по време на управлението на Мирза Хасан Али Наср ал-Молк (един от управниците на Гаджарската династия). Строежът й продължава 12 години до 1888 г. Вътрешната част разкрива впечатляващи дизайнерски шедьоври с удивителни цветове. Това е място, където светлината и преклонението се преплитат. Джамията чудотворно оживява с лъчите на слънцето и цветовете се раздвижват през деня като танцуващи дервиши. Отраженията по подовете, стените, арките и шпиловете на кулите и посетителите са като цветни топки, които докоснати от слънчевите лъчи, се разпръскват на хиляди пеперуди.
Посещението продължава към благоуханната градина „Наренджестан”, създадена през XIX век по време на Гаджарската династия.
Ще разгледаме Цитаделата на Карим Хан, построена по времето на династията Зенд. Ще имаме възможност да се пазарим на многолюдния пазар „Вакил” в стотиците негови магазини с красиви дворчета, включително и в древния кервансарай.
Отделяме особено внимание на мемориалните комплекси на Саади и на Хафез – две от най-големите имена на персийската класическа литература. Хафез - поет, в чието творчество персийската поезия достига своя апогей. Саади е поетът философ и моралист, пътешественикът, създал две от най-прочутите произведения на персийската литература „Голестан” и „Бустан”.
Трансфер до хотела за полет към България.
10 ден (20.9.2020): Шираз – София
Полет към България.


Цена: 3200 лв.

Пакетната цена включва:

 • Самолетни билети София – Техеран – София с включени летищни такси
 • 3 нощувки със закуски и вечери в 4* хотел в Техеран
 • 2 нощувки със закуски и вечери в 4* хотел в Исфахан
 • 2 нощувки със закуски и вечери в 4* хотел в Язд
 • 2 нощувки със закуски и вечери в 4* хотел в Шираз
 • Транспорт с комфортен автобус по програмата
 • Всички входни такси по посочената програма
 • Богата екскурзионна и познавателна програма съгласно описанието по-горе
 • Медицинска застраховка
 • Екскурзоводско обслужване
 • Беседи и разяснения от проф. д-р Иво Панов
 • Покана за виза
Пакетната цена не включва:
 • Полагане на виза – 75 евро – заплаща се на летището при пристигане
 • Бакшиши за шофьора и екскурзовода – 50 евро за целия престой
 • Обяди по време на програмата
 • Лични разходи
Допълнително:
 • Пълната програма по пътуването до Иран на 10.04.2020 можете да изтеглите в pdf от тук
 • Забележки:
  • Пътуването е без медицински изисквания за имунизации!
  • В паспорта трябва да има 2 свободни страници и да има валидност не по-малка от 6 месеца при датата на влизане в страната. При полагане на визата на летище трябва да се носи и паспортна снимка.
  • Минимален брой туристи: 15 човека
  • Срок за уведомление на недостигнат брой: 15 дни преди датата на отпътуване
  • При неблагоприятни метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства, е възможно програмата да претърпи промяна!
  • Полетните часове подлежат на препотвърждение от авиокомпанията!
  • Туроператорът си запазва правото за промяна в реда на разглеждане на забележителностите при необходимост!
 • Условия за записване:
  • Депозит от минимум 50%.
  • Доплащане на пълната сума до 45 дни преди пътуване.
 • Срокове за анулации и неустойки:
  • Записаните туристи могат да прекратят договора при заплащане на стандартните такси за прекратяване:
  • 1/ от деня следващ деня на подписване на договора до 60 календарни дни преди датата на отпътуване - такса в размер на 100 лв. на турист
  • 2/ от 59 до 45 календарни дни преди датата на отпътуване - 100% от внесения депозит
  • 3/ под 45 календарни дни преди датата на отпътуване - 100% от общата цена на туристическия пакет.
 • Важно:
  • В Иран съществуват строги норми на облекло и поведение. Дамите трябва да бъдат с облекло, покриващо ръцете и главата. Главата трябва да е покрита с шал (копринен, памучен или от друга лека материя) през цялото време задължително, а върху панталоните да се носи туника или риза, която да покрива краката до коленете. Мъжете следва да са облечени с дълги панталони, може да се носят ризи с къс и дълъг ръкав, потници и шарени ризи (тип хавайски) не са разрешени. Приемливи облекла за дамите можете да видите на следната връзка
  • Препоръчително е да носите пари в брой – евро или долари, кредитни карти не могат да бъдат използвани.

*При значителни промени на курса долар-евро туроператорът си запазва правото за корекция на цената!
Цената е платима в лева, по фиксинга на БНБ в деня на плащането!
Гарант на “В.Корект” по отговорност на Туроператора е ЗД „Евроинс” АД, полица № 03700100001495.

Стандартни условия за записване по програми на Туроператор В. Корект

Богатството на Иран (Екскурзия в Иран с проф. д-р Иво Панов)
За по-доброто и професионално осведомяване на участни...


Vkorekttour Ltd. © 2002
За нас | екскурзии | почивки | екскурзии и почивки в САЩ и Канада | изложения за красота | круизни пътувания | контакти Designed by Fastcoms